Hoe gebruik je bestanden waar mensen op afgebeeld staan?
Hoe gebruik je bestanden waar mensen op afgebeeld staan?

mIKs-it is gericht op positieve energie en positieve beeldvorming. Maak enkel bestanden aan waarmee je anderen op een fijne manier in beeld brengt en dubbelcheck dit steeds. Dit wil zeggen dat je anderen - ook kinderen! - niet belachelijk maakt, niet kwetst en niet in hun blootje zet.

Grappige zaken verdienen hierbij extra aandacht omdat je soms zelf iets grappig vindt maar een ander niet. Kinderen geven dit soms zelf ook aan. Als een ander dat zo ervaart dien je dit te respecteren en verwijder je het bestand. Vraag waar mogelijk altijd toestemming aan anderen om bestanden waar zij opstaan te mogen gebruiken.

Je bent de eigenaar van bestanden die je aanmaakt omdat jij de ‘auteur’ bent, maar de persoon die erop staat kan vragen om (niet) op een bepaalde manierafgebeeld/opgenomen te worden. Let extra op wanneer kinderen dit zelf niet kunnen aangeven en handel steeds in hun belang.

Maak waar mogelijk van de gelegenheid gebruik om ook met kinderen te praten over digital erechten en het respecteren van privacy.”