Hoe maak je je toestel kindvriendelijk?
Hoe maak je je toestel kindvriendelijk?

Er bestaan veel verschillende toestellen en dus je zal steeds moeten kijken wat jouw toestel precies kan. In het instellingsmenu vind je steeds een overzicht van zaken die je kan aanpassen. Voor mIKs-it kids heb je een iPad of tablet nodig. Ideaal is wanneer kinderen een eigen toestel ter beschikking hebben dat voor hen is ingericht. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk en vaak worden toestellen gedeeld. In dat geval is het belangrijk dat je aandacht hebt voor toegankelijkheid voor iedereen. Sowieso moet je toestellen beveiligen in een aantal opzichten wanneer je kinderen daarop laat spelen.

1. Zorg dat kinderen gedeelde toestellen niet zelf aan kunnen zetten. Zo houd je meteen controle over de hoeveelheid tijd die kinderen eraan spenderen. Wees je ervan bewust dat kinderen wachtwoorden soms sneller oppikken dan je denkt.

2. Zorg dat kinderen niet zomaar in jouw apps kunnen wanneer je een toestel deelt. Log uit en gebruik sterke wachtwoorden om dit te voorkomen. Maak eventueel een mapje voor hen aan waar hun applicaties inzitten.

3. Let er op dat kinderen niet alleen op het internet kunnen en pas op met (kinder)apps die internet-geconnecteerd zijn. Deze kunnen kinderen bij ongepaste inhoud brengen.

4. Zorg dat het toestel niet zomaar kapot kan vallen, daar bestaan verschillende soorten beschermhoezen voor. Gebarsten schermen vermijd je best.

5. Zorg dat je aanwezig bent wanneer kinderen op hun digitale ontdekkingstocht gaan zodat je kan helpen en bijsturen waar nodig en het een familiegebeuren wordt